Kan koste milliarder å avvikle pelsdyrnæringen
19.oktober, 2018
Samfunnsøkonomisk Analyse og Oslo Economics har i to uavhengige rapporter landet på samme konklusjon: Et pelsdyrforbud vil koste langt mer enn regjeringen har lagt til grunn. Samfunnsøkonomisk analyse har også i en egen ringvirkningsrapport beregnet verdiskaping og sysselsetting i pelsdyrnæringen.
- En ordning som kompenserer alle aktørene for tapt næringsinntekt vil totalt koste samfunnet om lag 1,78 milliarder 2018-kroner. I tillegg kommer engangskostnader for realkapital på mellom 520 og 767 millioner, konkluderer leder og fagdirektør Rolf Røtnes i Samfunnsøkonomisk analyse.
Flere forhold må inn i regnestykket
- Foreløpige beregninger tilsier at regjeringen må regne med å bruke minst to milliarder kroner for å innfri løftet om å sikre pelsdyrbøndene nødvendig forutsigbarhet ved et pelsdyrforbud. I Samfunnsøkonomisk analyse sine beregninger har ikke lagt inn sentrale elementer som fôrproduksjon, tilbud av pelsingstjenester og liknende, selv om dette rammes av samme forbud og vil være relevant å trekke inn, uttaler Guri Wormdahl, kommunikasjonssjef i Norges Pelsdyralslag.
Ikke enkelt med omstilling i landbruket
Ringvirkningsanalysen fra samme institutt har vist at den gjennomsnittlige pelsbonden er 50 år gammel og har drevet som bonde og pelsdyrdrift store deler av livet. Om lag 19 prosent av bøndene har høyere utdanning, og i hovedsak innen landbruksrelatert fag. Bare en fjerdedel har arbeid utenfor næringen.
- De fleste pelsdyrbøndene er forsørgere for barn. Pelsnæringen betyr mye for inntektene i hver familie i tillegg til at næringen bidrar betydelig til verdiskapingen i lokalmiljøene de er en del av. Hele familiegårder er truet og familiens verdier er forduftet over natta, sier Guri Wormdahl.
Oslo Economics har i sin rapport om tapene ved en nedleggelse lagt vekt på nettopp jobbmulighetene og alternativinntektene bøndene vil ha utenfor næringen. Med en middels forventet salgspris for skinn, beregner de et økonomisk tap for næringen på mellom 869 millioner kroner og 2,37 milliarder kroner. Summene blir enda høyere når instituttet hensyntar bøndenes begrensede muligheter for alternativ inntekt.
- Pelsdyrgårdene er som resten av landbruket blitt mer spesialiserte de siste årene, og kan derfor ikke enkelt omstilles til annen landbruksvirksomhet. For å investere i pels har mange solgt unna matjord, skog eller melkekvoter. De har satset etter vedtaket i Stortinget om bærekraftig utvikling i 2017, og få har reelle muligheter til annen landbruksrelatert inntekt, sier Guri Wormdahl.
Les rapportene her:
Fakta
Besøk en pelsdyrgård og se med egne øyne hvordan vi har det, og lær mer om livet her. Ta kontakt med oss i Norges Pelsdyralslag, telefon 47 80 72 00, så hjelper vi deg med å finne en pelsdyrgård nær deg.
Les mer
Norges Pelsdyralslag har utarbeidet en ny handlingsplan i dyrevelferd. Handlingsplanen er et viktig verktøy for å sikre at pelsdyrenes velferd blir ivaretatt på en god måte. Den nye planen strekker seg fra 2013 til 2018,og inneholder både nye og eksisterende tiltak for å sikre dyrevelferden.
Les merLes og last ned «KORT OM NOU 2014:2015» informasjon om Pelsdyrutvalgets NOU-rapport som ble offentliggjort 15. desember 2014. Her finner du informasjon om Pelsdyrutvalgets mandat og anbefaling og utvalgets forslag til bærekraftig utvikling.
Les merPelsdyrnæringen i Norge er en naturlig del av norsk landbruk. Vi har lange tradisjoner, og er en viktig og lønnsom eksportnæring. Det finnes i dag 280 pelsdyrgårder, og nesten halvparten av disse driver også med annet husdyrhold.
Les merDu er kanskje nysgjerrig på hvordan det ser ut på en pelsgård. Eller hvordan det er å være pelsdyrbonde. Her kan du finne svarene på dine spørsmål, møte noen av våre bønder og finne ut hvor din nærmeste gård er hvis du har lyst å komme på besøk! Her finner du link til denne siden.
Klikk på denne lenken for å komme til siden Pelsdyrbonde.no
Les mer
- Vi setter dyrenes velferd først
- Vi er åpne for alle som ønsker å vite mer om pelsdyrnæringen
- Vi øker kunnskapsnivået i og om pelsdyrnæringen
- Vi løfter pelsdyrnæringens etiske standard internasjonalt
- Vi bidrar med bærekraftige arbeidsplasser i hele Norge
En sertifisert pelsdyrgård skal være en veldrevet gård der forskrifter og bransjekrav etterleves, der det drives aktiv kvalitetssikring, og der dyrevelferdstanken går igjen i daglige rutiner og gjøremål.
Les merEr det noe du lurer på og ønsker mer informasjon om? Se på våre «spørsmål og svar»-sider! Kanskje finner du akkurat det du er på utkikk etter.
Les mer