Pelsdyrveteran i Troms

02.oktober, 2014

blogg

Levin Mikkelsen er ingen nybegynner når det kommer til pelsoppdrett. I mer enn halve livet har den 60 år gamle bonden drevet med pelsdyr, og nå er han alene igjen i distriktet.

Med hjelp fra familien og en fast ansatt på heltid har de ansvar for 450 revetisper og egen fôrlaging. Det gjør at de har nok å henge fingrene i på gården i Troms. Han skulle imidlertid ønske at flere gikk inn i næringen.

– Da jeg startet med pelsdyroppdrett i 1981 var det 53 pelsdyrgårder i Troms. Stort sett var det mange små gårder med eldre bønder som ikke hadde arvtakere, men etter at fôrkjøkkenet ble avviklet, forskriftene strengere og stadig flere aktivister kom på banen, var det mange som ga seg.

Han trekker frem næringen i Rogaland som et eksempel på noen som har lykkes med rekrutteringen. Der er det et stort nettverk av nærmere 70 oppdrettere med en støttende befolkning. Dette gir unge bønder selvtillit og mulighet til å satse på pelsdyroppdrett.

– Norsk pelsdyrnæring har en unik mulighet i fremtiden slik utviklingen har gått. Jeg skulle likt å se de offentlige mer på banen, og at de ønsker å presentere næringen som en landbruksnæring på lik linje med andre landbruksnæringer. For at flere skal tørre å gå inn i pelsdyrnæringen trenger man et nettverk rundt seg og ha befolkningen med seg. Da er det viktig at den politiske ledelsen forstår betydningen av pelsdyrnæringen og kan slå fast at næringen er seriøs og bra.

Samtidig håper han at en samlet pelsdyrnæring kan gjøre enda mer i arbeidet med å vise frem næringen sammen.

– Når vi får besøk av folk som aldri har vært på en pelsdyrgård før får vi 100 prosent positive tilbakemeldinger. Mange har blitt fortalt at det er ville dyr i bur, og når de ser hvor rolig atferd og godt lynne dyra har blir de overrasket.

– Det er en veldig interessant og givende næring for folk som er interessert i dyr.