Ny suksess for pelsdyrbøndene

08.januar, 2014

Årets salg av pelsskinn startet med rekordpriser i mars. Auksjonen i Helsingfors, som ble avsluttet onsdag 13. juni, ble en flott oppfølger. Kunder fra alle markeder kjempet om over to millioner mink- og en halv million reveskinn. 

Auksjonen åpnet med salg av minkskinn og det var stor konkurranse fra første skinn som ble bydd frem. Det var kinesiske, russiske og greske kjøpere, som forsynte seg av de fleste skinnene. Prisene holdt seg veldig tett på rekordnivået i mars med kr 600 for hannskinn og kr 400 for tispeskinn. Et sterkt pelsmarked resulterte i at også skadde skinn, ble omsatt til høye priser.

Reveskinnene ble bydd frem på auksjonens to siste dager.  Det lyktes å selge så godt som alle skinnene til stabile priser, bortsett fra sølvrev hvor prisen falt noe. Gjennomsnittsprisen for de rundt 45.000 norske reveskinene, som ble omsatt på auksjonen, ble kr 1.005,- Årsaken til at søvrevskinnene møtte noe prismotstand er nok at høy pris tidligere i sesongen har resultert i at en del kunder har benyttet billigere i skinntyper i stedet.  Sølvrev er topp mote så vi frykter ikke for at prisnedgangen skyldes svekket interesse.

Norges Pelsdyralslag samler i tillegg til farmproduserte skinn, viltskinn av rødrev, mår og mink. Prisen på rødrev og villmink har de senere år vært svake, mens mårskinn som ligner på den meget eksklusive russiske slektningen sobel, har vært etterspurt. Norske pelsjegere kan glede seg over at de rundt 2.000 mårskinnene, som ble omsatt under salget i juni, oppnådde de høyeste prisene på over 20 år med kr 533,-. Fangsten av mår er nok betydelig større enn innkomsten av skinn tilsier, så vi oppfordrer flere til å sende inn mårskinnene til salg gjennom Oslo Skinnauksjoner SL.

 “Det er alltid vanskelig å gjenta en suksess og med fall i rubelkursen og økonomiske utfordringer i mange land, var det gledelig at salget ble en uforbeholden suksess. Økonomisk fremgang i hovedmarkedene, samt massiv eksponering av pels i motebildet, er årsaken til at pelsdyrbøndene opplever det beste salget på tiår” Uttaler Torkil Tveter, markedssjef i Norges Pelsdyralslag.