Mink (mustela vison)

08.januar, 2014

Mink tilhører mårfamilien, og har mye til felles med arter som ilder og mår. Det er minken som har vært, og fortsatt er, av størst betydning i verdens skinnproduksjon. Den minken som finnes i oppdrett er opprinnelig fra Nord-Amerika (USA/Canada) og ble importert til Norge første gang i 1927.

Mink er et svært smidig dyr, med korte ben og nærmest sylindrisk, langstrakt kropp. Minken er svært muskuløs og kan om nødvendig bevege seg lynraskt. Mink er kjønnsmoden ved 10 måneders alder og har en kort paringssesong på ca. 3 uker og som starter i begynnelsen av mars. Den har kun én paringssesong årlig og eggløsningen utløses ved paringen. Drektighetstiden er ca. 50 døgn, men kan variere fra 40 til 70 døgn. Minktispene føder fra 1-15 valper, men mest normalt er 6-8 valper pr. kull.

Minkens pelskvalitet avhenger av ullhårenes lengde og antall, dekkhårenes lengde, elastisitet og antall, samt forholdet mellom ullhårenes og dekkhårenes lengde.

Minken finnes i flere forskjellige fargetyper. Man kan kombinere avlsdyr på forskjellige måter for å få frem de fargevariantene man ønsker, og på den måten kan man tilpasse produksjonen etter hvilke farger som er mest etterspurte til enhver tid.

Mørkebrune typer
Den opprinnelige villminken var mørkebrun av farge og med lys underpels og kunne ha store hvite avtegn på buken. Dagens brunmink er kommet fram ved å selektere mot en klar, brun farge. Det er en stor, livskraftig type med god fruktbarhet. En ønsker dekkhår som er noe mørkere enn underpelsen.


Svart mink
Svart mink er et resultat av at man i mange generasjoner har avlet de brune minkene i mørkere retning, slik at de framstår som svarte eller nesten svarte. Det er i stor grad dekkhårens farge som er bestemmende for det fargeinntrykk man får av pelsen eller skinnet, og hos svartmink er dekkhårene tilnærmet svarte. Dekkhårene skal være mørke, gjerne svarte.

Andre minktyper
Fra standardminken kjenner man til mer enn 30 forskjellige muterte gener med forskjellige farger. Disse kan deles inn i ulike fargegrupper og enkeltfarger. Som eksempel kan nevnes den blågrå fargegruppen som kan bestå av fargetyper som silverblue, safir, aleutian m.fl. Det finnes også minkfargetyper med avtegn, f.eks. cross, jaguar, shadow m.fl.