Meget godt år for pelsdyrbøndene

08.januar, 2014

Flere enn 400 kunder fra hele verden konkurrerte om sesongens siste utbud av pelsskinn på auksjonen i Helsingfors, som ble avsluttet mandag 26. september. Det ble omsatt skinn for over 700 millioner kroner i løpet av de fem dagene auksjonen varte.

Man skal tilbake til 1990-tallet for å finne like gode priser for mink og blårev, med henholdsvis kr 400 og kr 830. Med kr 1 200 kroner i gjennomsnitt for norske sølvrevskinn har ikke pelsdyrbøndene smilt bredere siden midten av 1980-tallet.

Årsaken til de gode resultatene ligger først og fremst i en moderat skinnproduksjon i verden og god etterspørsel fra de to aller viktigste markedene Russland og Kina. Men også land som USA, Japan og Korea bidrar til omsetningen med betydelige innkjøp av europeiske kvalitetsskinn.

Det er gledelig at pels er meget sterkt representert i motebildet kommende vinter. Versace, Prada og Dior er bare tre av svært mange motehus som har trykket pels til brystet. Dette legger grunnlag for optimisme og fremtidstro i den for tiden utvilsomt mest lønnsomme husdyrproduksjonen.

Årets skinnsalg fra norske pelsdyrgårder nærmer seg 400 millioner kroner. Dette skaper arbeidsplasser og gir verdifulle eksportinntekter til landet.

-Jeg er særlig glad på vegne at de som har etablert nye pelsdyrgårder de siste årene, og som med dagens priser får et meget godt økonomisk grunnlag for fremtidig drift, sier administrerende direktør Knut Berg i Norges Pelsdyralslag i en kommentar.