Kanonsalg av norske skinn på auksjonen i Helsingfors: -pelsdyrnæringen slipper jubelen løs

08.januar, 2014

(Oslo, 20. mars 2012) Rekordmange kunder bidro til rekordsalg og rekordpriser. Av en omsetning på over to milliarder kroner, tilfaller om lag 130 millioner norske pelsdyrbønder. Det gir også et viktig bidrag til distrikts-Norge.

Det har vært store forventninger til marsauksjonen hos Saga Furs i Helsingfors. At disse er blitt innfridd, og vel så det, er svært hyggelig, sier Knut Berg, administrerende direktør i Norges Pelsdyralslag. Det selges pels som aldri før, og dette har gitt en Klondike-stemning man skal lete lenge etter. Om lag 800 oppkjøpere fra hele verden har siden torsdag vært til stede for å sikre seg akkurat de skinnene deres oppdragsgivere ønsker seg.

Gode priser for mink og rev
Ikke siden 60-tallet har enkelte skinntyper blitt solgt til så høye priser.  - Mink har alltid vært et populært skinn. Det er også gledelig og spennende at europeiske motehus for tiden ser ut til å ha en forkjærlighet for langhåret pelsverk, sier Berg.  Det er nok mye av årsaken til at enkelte sølvrevtyper gikk for en stykkpris på hele 2000 norske kroner. En svært god pris for et fantastisk produkt, sier han. Markedssjef i Norges Pelsdyralslag, Torkil Tveter, har stor tro på markedet i tiden fremover. Begrensede mengder skinn på lager, økonomisk vekst og stigende etterspørsel i de viktigste markedene vil, i følge Tveter, bidra til dette.

Pelsens tid så langt fra forbi
I følge tall fra IFTF, Internasjonal Fur Trade Federation, har omsetningen av pelsprodukter økt med 70 prosent i perioden vinteren 2000/01 til vinteren 2010/11. Av omsetningen vinteren 2010/11 kommer 4,5 milliarder dollar fra salg i EU-landene og 10,6 milliarder fra land utenfor EU. USA omsatte alene for 1 milliard dollar. – Dette er en gledelig og interessant utvikling, og står i skarp kontrast til det bildet motstandere av pels forsøker å befeste når de hevder at «alle er i mot». Jeg er overbevist om at økt dyrevelferd på pelsdyrgårdene og de gode ordningene vi har fått på plass for å sikre at regelverket følges, er et av de beste virkemidlene vi har for en god utvikling innen næringen - både i dag og i årene fremover, avslutter Knut Berg.