Gode utsikter foran årets siste pelsauksjon

08.januar, 2014

Økonomisk vekst i de viktigste markedene og pels som et viktig element i vintermoten styrker grunnlaget for optimisme foran årets siste auksjon i Helsinki i desember. Verdensproduksjonen av reveskinn er nær en historisk bunn, og dermed ligger det an til økt konkurranse om skinnene.

Totalt er det produsert 50 millioner minkskinn i 2010 mot 56 millioner i toppåret 2007.

Produksjonen av reveskinn var på hele 11 millioner i 2006, men er nå nede på 3,5 millioner. Dette er det laveste produksjonstallet siden midten av nittitallet. Det er i land hvor skinnkvaliteten er svak at produksjonsnedgangen har vært størst, mens produksjonen av kvalitetsskinn fra de nordiske land og Amerika er mer stabil.

Beste priser for blårevskinn på 10 år
De norske blårevskinnene nærmet seg kr 600 i gjennomsnittspris siste sesong (desember 2009-september 2010), og det et nivå vi må tilbake til 2001 for å tangere. Det ble dermed en prisoppgang for blårevskinn på nærmere 80 % sammenlignet med forrige sesong. Norske sølvrevskinn oppnådde i gjennomsnitt rett under kr 800, og det var en god del av leverandørene som lå betydelig over dette.
 
Sterk prisoppgang på minkskinn
De norske minkskinnene av regulær kvalitet endte på nesten kr 350 i gjennomsnitt siste sesong, og det er en stund siden vi har sett slike priser. Sammenlignet med forrige sesong er det en  prisoppgang på over 60 %, mye takket være en sterk etterspørsel fra Kina.
  
Pels en dominerende motetrend
Pels er en viktig del av motebildet for høsten og vinteren. De fleste av de ledende motehusene har masse pels i kolleksjonene sine. Lette jakker og vester av reveskinn er vinterens store hit, og takket være ulike teknikker fra SAGAFURS ser dette ut til å bare øke på. 

1500 nye pelsbutikker i Kina
Kina har passert Japan og har nå verdens nest største økonomi, bare overgått at USA. Det sies at det er etablert hele 1.500 nye pelsbutikker i Kina det seneste året, og bare disse trenger 5 millioner minkskinn for å ha varer å selge! 

Innenlandske investeringer øker i Russland
Det er klare tegn til bedring i den russiske økonomien, og en god indikator for dette er at de innenlandske investeringene igjen øker. Forventinger om den kaldeste vinteren i manns minne kringkastet i tv er god markedsføring  for pelsbransjen. 
 
USA preget av mørke skyer
USA er fortsatt preget av mørke skyer fra finanskrisen. Økonomien er presset, og det er veldig mange som står uten arbeid. Så godt som alle motemagasinene har pelsbilder, og butikker som selger moteplagg med pels har hatt en god start på sesongen.
 
Europeiske motehus bugner av pels
Motehusene bugner av pels i sine kolleksjoner. Ikke minst reveskinn er i skuddet, både til besetning, hatter, tilbehør, vester og jakker. De aller fleste designerne har med pels i sine kolleksjoner.

Positive markedsutsikter
Pels er en dominerende trend i vintermoten, og dette vil ha en positiv effekt i tiden fremover.
Veksten i økonomien i Kina og Russland bidrar til god etterspørsel etter pelsprodukter, og det er grunn til å forvente at veksten i disse landene fortsetter.
Produksjonen av reveskinn er nærmest nede på et historisk bunnivå. Med god etterspørsel ligger det an til å bli en vellykket sesong med gode skinnpriser .