Brennhett pelsmarked

08.januar, 2014

Norges Pelsduralslag

Rekordmange kunder kjempet om minkskinnene hos auksjonsselskapet Kopenhagen Fur i København, på auksjonen som ble avsluttet i dag.

Utbudet ble i forkant av salget økt med en halv million skinn, til 5,7 millioner, for å møte den ventede meget sterke etterspørselen.

Prisen var med kr 620 den høyeste siden 1970-tallet målt i dagens kroneverdi. I forhold til prisnivået på seneste internasjonale auksjon som ble holdt i desember i fjor, ble det en oppgang på 5-10 % for de ulike fargetypene. Tilbudet av minkskinn i verden på 70-tallet var kun en tredel av dagens 60 millioner, og det sier litt om styrken i markedet i dag.

Med økt skinnproduksjon og et meget godt prisnivå er en halv milliard kroner i omsetning for landets pelsdyrbønder innen rekkevidde i 2013. Omsetningen kan dermed bli den høyeste i Norge gjennom tidene. Rekorden fra 1987 på 508 millioner kroner kan stå for fall.

Det holdes auksjon hos Saga Furs i Helsingfors, som er den norske pelsdyrnæringens samarbeidspartner, i midten av mars. Utbudet er på rundt 3 millioner mink- og 800 000 reveskinn, og mulighetene for en ytterligere prisoppgang er avgjort til stede.

Markedssjef i Norges Pelsdyralslag, Torkil Tveter, har tro på at de gode tidene skal fortsette for etter en kald vinter på hovedmarkedene.

- En mulig overoppheting med et prisfall som resultat vil utløse økt etterspørsel fra markeder som på grunn av dagens høye priser sitter med nærmest tomme skinnlagre, avslutter Tveter.

Gjennomsnittspriser for noen typer mink på auksjonen i København:

Scanblack Kr 632
Scanbrown Kr 578
Scanglow Kr 582
Silverblue Kr 686
Pearl Kr 779
Palomino Kr 907
Hvitmink Kr 784
Blackcross Kr 669